نکاتی در مورد پایش وضعیت حرارتی الکتروموتورها به روش ترموگرافی
نویسنده فراپایش2024-05-07T13:03:16+00:00نکاتی در مورد پایش وضعیت حرارتی الکتروموتورها به روش ترموگرافی در این مقاله به مختصر شرح داده شده است.
برای شروع ارزیابی الگوی حرارتی و مقادیر دمای بدنه یک الکتروموتور ابتدا بایستی در فاصله و زاویه مناسبی از موتور قرار گرفته و تصویر واضح و با کیفیتی از آن در شرایط کارکرد عادی موتور (Normal operation) ثبت نماییم. این تصویر میتواند بعنوان مبنایی برای مقایسه با ارزیابیهای بعدی نیز مورد استفاده قرار گیرد. تصاویر مبنا را میتوان از کلیه اجزاء حیاتی و مهم الکتروموتور بطور جداگانه نیز ثبت نمود. چنانچه الکترموتور در مقادیر بار (Load) کمتر از محدوده کارکرد عادی قرار داشته باشد، احتمال پنهان ماندن برخی عیوب وجود دارد. به همین دلیل توصیه میشود ارزیابی ترموویژن الکترموتورها در مقادیر بیش از 40 % بار نامی (NFPA 70B) انجام شود. از آنجا که میزان بار مکانیکی با جریان عبوری و در نتیجه افزایش دمای الکتروموتور رابطه مستقیم دارد، هرچقدر که بار الکتروموتور به محدوده بار نامی نزدیکتر باشد، برای ارزیابی ترموویژن، شرایط مساعدتری خواهد بود.
سازندگان معتبر، معمولاً مقدار دمای (داخلی) موتور در شرایط نرمال بهره برداری را بر روی Name Plate آن درج میکنند. از طرفی، دوربین ترموگرافی قادر به تعیین دمای داخلی موتور نیست اما الگوی حرارتی و دمای بدنه یک الکتروموتور در یک تصویر ترموویژن مناسب، میتواند شاخص قابل قبولی از وضعیت دمای داخلی آن باشد. بعبارتی میتوان گفت که افزایش دمای اجزاء داخلی موتور، منجر به افزایش دمای بدنه موتور نیز میگردد. یکی از پیامدهای مضر افزایش دمای موتورها، آسیب دیدن سیم پیچها و کاهش عمر مفید آنها است. بر اساس یک نقل قول معروف، در صورت افزایش دمای سیم پیچ الکتروموتور به اندازه 10 °C از حد مجاز، عمر مفید سیم پیچ آن به اندازه 50 % کاهش مییابد. با ارزیابی صحیح و دقیق الگوی حرارتی و مقادیر دمای بخشهای مختلف یک الکترموتور (بدنه، هوزینگها، کوپلینگ و . . .)، تا حد زیادی میتوان وجود افزایش دما و تمرکز حرارت غیرعادی را مشخص نمود.
سه عمل اصلی تمرکز حرارت بر روی الکتروموتورها:
- وجود مقاومت در سطوح تماس اتصالات (Loose/Bad Connection): هرگونه اتصال سست و ناقص منجر به بروز Hot Spot بر روی اتصالات و سطوح تماس آنها میشود (باکس اتصالات سه فاز سر موتور ).
- اضافه بار یا آنبالانسی جریان (Load/Current Imbalance): وجود هرگونه اضافه بار و یا ضعیف بودن مسیر تغذیه الکتریکی منجر به بروز تمرکز حرارت بر روی مسیرهای سه فاز تغذیه موتور میگردد. علاوه بر این، وجود هارمونیکهای ولتاژ نیز افزایش دمای بدنه و مسیرهای تغذیه را در پی خواهد داشت.
- خرابی اجزاء مدار (Failed Components):
در مورد الگوهای حرارتی مربوط به خرابی اجزاء مدار، علاوه بر روال معمول، بایستی به دنبال نقاط سرد یا cold spot نیز باشیم. فیوزهایی که ذوب شده و بخشی از مدار را قطع کردهاند و یا مدارات تغذیه بانک خازن که خازنهای آنها از مدار خارج و مسیر آنها بی برق شده است از جمله موارد متداول در خرابی اجزاء مدار به شمار میروند. علاوه بر سه عامل فوق، پارامتر تهویه نیز عامل بسیار مهمی در وضعیت دمای بدنه الکتروموتورها است که در حین ارزیابی ترموویژن بایستی مد نظر باشد.
انجام بازرسی منظم و روتین ترموگرافی از الکتروموتورها و تجهیزات جانبی آنها و تهیه پایگاه داده از اطلاعات حرارتی، در دراز مدت به تشخیص وضعیت غیرعادی و اطلاع از تغییر عملکرد این ماشینها، کمک موثری نموده و موجب افزایش کیفیت برنامههای پایش وضعیت تجهیزات خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید